top of page

Persoonlijke VR films: een warmere wereld creëren met virtuele herinneringen

Innoforte biedt ouderen in Velp en Arnhem-Noord professionele zorg. Ze zijn specialist op het gebied van omgevingsgerichte zorg aan mensen met dementie en hun naasten. Bij Innoforte draait alles om het bieden van warme, persoonlijke zorg aan ouderen, waarbij het gevoel van ‘thuis’ centraal staat. De organisatie ondersteunt ouderen met dementie of lichamelijke beperkingen en biedt daarnaast ook zorg aan huis. Om deze beleving verder te versterken, zet Innoforte innovatieve oplossingen in zoals Virtuele Dromen.


Innovatie is essentieel in de zorgsector, vooral nu de uitdagingen toenemen en de zorgvraag groeit. Het team van Innoforte zoekt continu naar innovatieve manieren om zorg te blijven vernieuwen. Renate Pelkman - Hofstede, coach omgevingszorg bij Innoforte, vertelt hoe hun aanpak geïnspireerd is op de visie van sociaal geriater dr. Anneke van der Plaats: “Een gunstige omgeving creëert gunstig gedrag.” Het creëren van een positieve en gestructureerde omgeving voor ouderen met een beschadigd brein staat centraal. Door zorgvuldig in te spelen op de fysieke ruimte en de manier van benaderen, kan het welzijn van de bewoners aanzienlijk verbeteren.

 

De zoektocht naar de juiste virtuele beleving

Om hun visie in de praktijk te brengen, experimenteert Innoforte met technologieën die positieve belevingen kunnen stimuleren. Er worden nieuwe mogelijkheden verkend om bewoners op een diepere, persoonlijke manier te raken. "In onze dementheek, waar we materialen aanbieden om meer te leren over dementie, zoals puzzels en spelletjes, zijn we altijd op zoek naar innovatieve oplossingen," vertelt Renate. Al snel ontdekten ze de mogelijkheden van VR in de zorg. Innoforte ziet het potentieel van innovaties zoals VR niet alleen als een extraatje, maar als een stap om het welzijn te verbeteren. Deze vooruitstrevende benadering laat zien dat technologie, zoals een VR-bril in de zorg, een waardevolle toevoeging kan zijn.


Na gesprekken met verschillende aanbieders viel de keuze op Virtuele Dromen. “Het contact met Edwin was heel fijn,” herinnert Renate zich. “Hij dacht echt met ons mee, stuurde ons een VR-bril om te testen en dat maakte het proces heel toegankelijk.” Innoforte ontdekte al snel dat het gebruik van ‘stille beelden’ – beelden zonder al te veel beweging – op hun bewoners een rustgevend effect had. Het gaf hen het gevoel alsof ze daadwerkelijk op die plek stonden. Hoewel de standaard films van Virtuele Dromen al een groot succes waren, voelde het team van Innoforte dat er iets ontbrak.

 

Persoonlijke films voor persoonlijke ervaringen

“Veel van onze bewoners hebben hun roots in de regio van Arnhem en de gemeente Rheden en we wilden dat ze zich nog meer konden herkennen in de VR-beelden,” legt Renate uit. Na het uiten van deze wens informeerde Virtuele Dromen het team over de mogelijkheid om eigen films te maken. Het persoonlijke effect van de virtuele ervaringen helpt bewoners herinneringen op te halen en brengt hen terug naar betekenisvolle plekken in hun leven.


Samen met de zorgtechnoloog en een dramatherapeut ging Renate aan de slag om eigen films te creëren. Het proces verliep vlot: “We bepaalden eerst de belangrijkste locaties: het kasteel, de hoofdstraat, het pontje, de Posbank en nog een paar andere herkenbare plekken,” legt Renate uit. Met de VR-camera die ze van Virtuele Dromen ontvingen, legden ze de locaties vast. De ruwe opnames werden door Virtuele Dromen omgezet in professionele films. Het gebruik van deze persoonlijke touch heeft waardevolle inzichten opgeleverd. De ouderen reageerden emotioneel en konden herinneringen ophalen bij het zien van hun vertrouwde omgevingen. “We zien bewoners opbloeien wanneer ze iets herkennen en teruggaan naar warme herinneringen,” bevestigt Renate.

 

De kracht van virtuele belevingen in de zorg

Een gunstige omgeving is voor iedereen anders en dat brengt uitdagingen met zich mee. Waar de één geniet van een ruimte met veel reuring, vertoeft de ander beter in een ontspannen omgeving. Bij Innoforte zijn ze zich ook bewust van deze verschillen. Voor sommige bewoners had de VR-ervaring een kalmerend effect, terwijl anderen juist emotioneel worden. “Een vrouw met dementie, afkomstig uit Den Haag, werd bijvoorbeeld heel gelukkig toen ze via de VR-bril Scheveningen weer kon zien. Ze begon meteen te vertellen over haar herinneringen aan de boulevard. Het was prachtig om te zien,” vertelt Renate enthousiast. “We hadden ook een andere bewoner die vaak onrustig rondloopt,” deelt Renate. “Toen we hem een VR-ervaring in een stille, vertrouwde omgeving gaven, merkte je direct dat hij tot rust kwam.” Hoewel de VR in de zorg bij Innoforte nog relatief nieuw is, heeft het de potentie om een vast onderdeel van hun welzijnsaanpak te worden.

 

Eenmalig investeren, positieve innovatie incasseren

Renate spreekt vol lof over de samenwerking met Virtuele Dromen. “Ze denken echt met ons mee en ondersteunen onze ideeën,” zegt ze. “Het fijne is dat we geen verplicht abonnement hebben, maar een eenmalige aanschaf. Dat past perfect bij onze behoeften.”


De op maat gemaakte service van Virtuele Dromen heeft Innoforte geholpen om hun zorg op een nieuwe, innovatieve manier aan te bieden. Voor Renate en het team is het duidelijk: VR-ervaringen kunnen echt bijdragen aan het welzijn van hun bewoners. En daar draait het om: samen zorgen voor een warmere, meer betekenisvolle wereld voor ouderen.


"We zien bewoners opbloeien wanneer ze de VR-bril opzetten, hun omgeving herkennen en worden meegenomen naar warme herinneringen. Bij Innoforte draait alles om persoonlijke zorg, deze innovatie laat hun even ‘thuis' voelen." – Renate Pelkman - Hofstede, coach omgevingszorg bij Innoforte

bottom of page